Vesimelonin kasvatus

Vesimeloni, tuo ihana kesäherkku. Meillä varsinki lapset tykkää vesimelonista tosi paljon. Kahtena kesänä on meillä kasvihuoneessa tuota ihanaa kesäherkkua kasvanut. Ensimmäisenä kesänä sain yhden pienen melonin, viime kesänä kolme isoa melonia. Lajikkeena on Sugar baby, joka tuottaa nopeasti satoa.

Näin meillä kasvatetaan vesimelonia:

Siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ja ne itävät lämpimässä ja pimeässä. Meillä paras paikka on saunan lauteiden alla.


Kun pienet taimet mullasta kurkistelevat, siirrän ne keittiön tasolle valoisaan. Vesimelonin taimet tarvitsevat paljon valoa, joten lisänä on vielä kasvivalot.


Ensin taimeen kasvaa sirkkalehdet ja sirkkalehtien jälkeen oikeat lehtiparit. Nyt taimet voi koulia isompiin purkkeihin. Viime vuonna en koulinut taimia, vaan ne kasvoivat samoissa purkeissa, kunnes istutin taimet lopulliseen paikkaan kasvihuoneeseen. Tänä vuonna kokeilen koulimista ja varuilta laitan muutaman siemenen myös vähän isompiin purkkeihin. Vesimeloni on kurkkukasvi, joten sen juuret ovat herkät. Älä istuta taimea syvemmälle mitä se oli edellisessä purkissa.


Taimen voi latvoa, kun siinä on kolme lehtiparia. Taimi haaroittuu ja tämän pitäisi nopeuttaa kukkimista. Viime kesänä en latvonut ja taimet alkoivat haaroittumaan kun olin istuttanut ne kasvihuoneeseen. Tänä vuonna kokeilen myös latvoa osan taimista.

Kun kasvihuoneessa ilma pysyy lämpimänä ja vesimelonin kasvupaikan multa on vähintään 16 asteista, voi taimet istuttaa kasvihuoneeseen. Mittailin mullan lämpötilaa viime kesänä paistimittarilla (heh!) ja istutin kesäkuun alussa pienet taimet kasvihuoneesen. Kaksi taimea samaan ruukkuun, jonka halkaisija on n. 50cm. Yhden saviruukkuun, halkaisija n. 30cm ja yhden maahan viiniköynnöksen viereen (ei kerinnyt tehdä hedelmää). Ruukuissa olevien multaan sotkin kanankakkarakeita ja tein varastolannotteet ruukun reunalle. Kaivoin siis kuopan, laitoin kuoppaan kanankakkaa ja peitin kuopan niin, että siihen jäi pieni painauma. Käytin tuota painaumaa kastelukohtana. Peittelin ensimmäisiksi päiviksi taimet hallaharsolla ja sen jälkeen suojasin harsolla aina yöksi. Parin viikon päästä poistin harsot kokonaan.


Vesimeloniin tulee ensin vain poikakukkia (hedekukka) ja sen jälkeen tytttökukkia (emikukka). Pölytyksessä täytyy kasvia avustaa. Sudin pienellä pensselillä ensin poikakukkaa ja sen jälkeen tyttökukkaa. Irrotin myös poikakukkia ja laitoin pojan tyttökukan päälle päiväksi.  Poikakukan ja tyttökukan erottaa siitä, että tyttökukalla on valmiina pieni pallero kukan tyvessä. Kuvissa ylempänä tyttökukka (emi) ja alempana poikakukka(hede). 


Hedelmöittynyt tyttökukka nuokahtaa alaspäin ja alkaa pullistua nopeasti. Jätä yhteen haaraan kasvamaan yksi hedelmä.  Alla olevien kuvien välillä on noin viikko. Meloni pullistuu siis todella nopeasti.


Vesimelonin voi antaa kasvaa maata vasten, tai tukea ylöspäin kasvamaan. Kokeilin kumpaakin tapaa. Molemmissa kasvutavoissa kasvoi yhtä isot melonit. Ylöspäin tuettujen kasvien melonit painoivat kasvia alaspäin. Melonista sanotaan, että se jaksaa kannatella omat hedelmänsä, mutta kyllä vaan kuulkaa kävi sääliksi kun painavat melonit paino hentosta kasvia alaspäin. Virittelin meloneille tuet ensin sukkahousuista, mutta ne osottautu aika venyviks. Paras tuki tuli laudanpätkistä ja narusta, tein siis melonihyllyt. Jos vesimeloni on maata vasten, laita maan ja melonin väliin tiili, lauta tai muu, jotta meloni ei ala mädäntyä.




Meloni tarvitsee paljon valoa, lämpöä ja vettä. Kypsän hedelmän tunnistaa siitä, että hedelmää lähinnä oleva kärhö (pieni matomainen luiru jolla kasvi tarttuu kiinni tukinaruihin) alkaa kuivettua ja koputtaessa melonia kuuluu kumea ääni. Meillä melonit kypsyivät viime kesänä elokuussa.



Ja hei, haluan painottaa, että olen todellakin harrastelija ja kaikki vinkit yllä on oman kokemuksen tuotosta 😁

Tulevana kesänä laitan vesimelonia kasvamaan kasvihuoneeseen, sekä etupihan aurinkoiselle seinustalle avomaalle. Toivottavasti saadaan herkutella loppukesästä!

Kommentit

  1. Oi, miten komeita meloneita! Itse en ole koskaan kokeillut noita kasvattaa.
    Kivannäköinen kasvihuone myös!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pirjo! Kasvihuoneen rakennusmestarina toimi isi ja lautapoikana puoliso 😊

    Vesimelonit on ollu hauska kasvatuskokeilu 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY Helppo virkattu panta

Yhden illan lapaset