Tomaattien koulimista

Kun ensimmäisen kerran laitoin omalle pihalle kasvamaan eri kasveja, olisin kaivannu Linne-mummua. Mummu on mun idoli puutarhan hoidossa. 

Mummulla oli pieni siirtolapuutarhamökki Kokkolassa. Vietin mökillä paljon aikaa kesäisin. Mummu kiersi palstaa minä perässä ja mummun suu kävi koko ajan. Mummu selosti kaikkien kasvien kohdalla niiden istuttamisesta, hoidosta, kastelusta, kaikesta. Jopa siitä, kuinka kalan hajun käsistä saa peitettyä tillin hajulla pyöräyttämällä tillipuskaa käsien välissä. Mummun kädet haisi aina vähän tillille. Sen takia meilläkin kasvaa joka vuosi tilliä, vaikka en sen mausta pidäkkään. Ohimennessä pyöräytän tillipuskaa käsien välissä ja palaan siirtolapuutarhamökille mummun luo.

Nyt ei mummulle voi soittaa ja kysyä neuvoa, joten omalla pihalla kasvatus meni välillä googletteluks. Mulla ei ollu mitään käsitystä mitä on kouliminen, latvominen tai karaiseminen. 

Tässä postauksessa puhutaan tomaatin koulimisesta ja miten minä sen teen.

Tomaatin siemenet on kylvetty taimimultaan 5.3. Lajikkeina on Hundreds and thousends amppelitomaatti ja Shirley F1 kasvihuonetomaatti. Eli taimimultaa purkkiin ja siemeniä perään. Kastellaan ja odotellaan millon ensimmäiset mullasta pilkistää. Amppelitomaatit nousi ensimmäisenä, kasvihuonetomaatit oli vähän hitaampia.

Kun taimessa näkyy sirkkalehtien (ensimmäiset lehdet jotka mullasta nousee) lisäks toinen lehtipari, koulin ne isompiin purkkeihin. 


Multana on sekotus vähän kaikkea mitä autotallista löyty, multaa, vermikuliittia ja kanankakkaa. Minulla multa oli kylmää, joten sen piti antaa lämmetä. Kylmässä mullassa pikkutaimet paleltuu.

Irrotan pienen tomaatintaimen varovasti mullasta. Tämä on helpompaa, jos edellisenä iltana on multa kasteltu. Pienet taimet on heiveröisiä, ollaan siis varovaisia.

Valitsen edellistä purkkia suuremman purkin ja laitan multaa vähän yli puolenvälin. Multaan teen sormella kolon, kastelen mullan ja pyörittelen juuret varovasti kuoppaan. Tomaatin saa istuttaa koulittaessa niin syvälle, että ensimmäinen lehtipari jää näkyviin. Kasvi tekee uusia juuria mullan sisään jääneeseen varteen. Purkiksi käy hyvin tyhjä ja pesty reijitetty maitopurkki. 

Alla vielä kuva koulitusta tomaatista ja koulimattomista. Vasemmalla koulittu.

Kastellaan vielä multa ja tomaatti on koulittu.

Nyt kun tomaatti vahvistuu ja kasvaa lisää pituutta, voi multaa lisätä purkkiin. Varsi kasvattaa taas lisää juuria. 

Toivottavasti nämä ei oo liian aikasessa, koska meillä kasvihuoneeseen pystyy tomaatit istuttaa vasta kesäkuussa. Mutta hei, ens kuun jälkeen on jo toukokuu, eikä enään yhtään pitkä kesäkuuhun 😊Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vesimelonin kasvatus

DIY Helppo virkattu panta

Kultaköynnös