KesähaaveitaVaikka pikkiriikkiset tomaatintaimet keittiön tasolla availee pieniä sirkkalehtiä, näyttää talvi täällä vain jatkuvan ja jatkuvan. Toisaalta, maaliskuuhan on vielä ihan täyttä talvea, mutta sehän ei estä haaveilemasta kesästä. Auringosta ja lämpimistä kesäöistä. Kaikesta mitä puutarhasta ja kasvimaalta nousee kevään edetessä. Ajattelin tehdä listan puutarhasta löytyvistä monivuotisista hyötykasveista. Harmi että kaikista ei löytyny kuvia. 

  • Parsa
Sain viime keväänä ihan pikkiriikkisen pistokkaan, etusormen mittanen, mutta loppukesästä jo ihan hyvän kokonen puska. Parsan kasvua ootan tosi paljon. 
Myönnän kyllä, että en oo koskaan maistanu parsaa. Jos parin vuoden päästä saan korjata parsasatoa, lupaan ja vannon, että grillaan koko perheelle oman maan parsaa!


  • Lipstikka, oregano, piparminttu, ruohosipuli
Piparminttu kasvo valtavaa vauhtia. Tein siitä pyykkietikkaa loppukesästä.
Lipsitikan käyttöön otan vastaan vinkkejä. 

Pyykkietikka:
4dl etikkaa
1dl vettä
piparmintun lehtiä
Laita kaikki purkkiin ja anna muhia muutama päivä. 
Siivilöi ja pullota. 
Käytä huuhteluaineen sijasta.


  • Karhunvatukka
Karhunvatukkaa sain pistokkaina kaks oksaa joissa oli pienet juuret. Molemmat kuivu käppyröiks, mutta loppukesästä toinen ilmoitti paluusta ja kasvatti vihreän varren ja lehtiä. Toiveena olis ensimmäiset marjat ens kesänä. Karhunvatukat kasvaa kasvihuoneen edustalla auringossa, lavakauluksessa.

  • Mansikkavadelma
Tämä on kyllä jo nimensä puolesta vähän kummallisen kuulonen kasvi. Mansikkavadelma = pihan makein marja. Teki viime kesänä yhden kukan, joka kuivettu. En siis oo päässy vielä maistelemaan. Kasvaa lavakauluksessa karhunvatukan vieressä.


  • Ahomansikka
Villiä ja viljeltyä ☺ Villinä ahomansikkaa kasvaa varaston takana ja puutarhalta oon ostanu taimet etupihan ahomansikkapeltoon. Meijän tontin nimi on muuten Ahopelto 😃  • Punaherukka, mustaherukka, valkoherukka ja karviaspensaat
Nämä vanhat pensaat asustaa pihasaunan vieressä ja on monesti leikattu. Neljä vuotta sitte ku muutettiin tähän pihaan, sano edellinen omistaja leikanneensa kaikki ihan matalaks edellissyksynä. Tekee marjoja tosi paljon. Tyhjennetään pihasaunasta tuhkat aina pensaitten juurille. Ilmeisesti tykkäävät.

  • Suklaakirsikka
Silmänilo. En oo uskaltanu maistaa, koska oon pahasti allerginen kirsikoille. Kauniit kukat keväällä.

  • Raparperi
Etupihalla on vanhaa puskaa ja takapihalla kompostin vieressä lavakauluksessa äitiltä viime kesänä saatuja.

  • Zilga, viiniköynnös
Asustaa kasvihuoneessa, tulossa kolmas kesä. Teki viime kesänä jo parikymmentä terttua makeita rypäleitä.


Haaveissa olis saada vielä Supaga viiniköynnös kasvihuoneeseen. Ja valtavan isot parsapuskat!

Sulais jo lumet ja pääsis kaivamaan multaan ja sen jälkeen vaikka kylpyyn ❤Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vesimelonin kasvatus

DIY Helppo virkattu panta

Kultaköynnös