Bokashi

Monessa faceryhmässä oon törmänny bokashi nesteellä lannottamiseen. Tämä on kiinnostanu mua todella paljon. 

Bokashi on japania ja tarkottaa käynyttä orgaanista ainetta. 

Eli niinku mitä? 

Yksinkertaisesti: kerätään päivän aikana syntyneet biojätteet astiaan. Tyhjennetään astia illalla bokashiämpäriin ja ripotellaan päälle bokashirouhetta ja painellaan ilmat jätteiden välistä pois. Suljetaan ilmatiivis kansi ja annetaan tapahtua. Tavaraa lisätään bokashiämpäriin vain kerran päivässä. Fermentoituminen vaatii hapettoman tilan.

Kun bokashiämpäri on täynnä annetaan sen seistä huoneenlämmössä kaksi viikkoa, jonka jälkeen käynyt jäte kipataan mullan sekaan. Tähän käy muovipalju, jonka pohjalla on multaa, siihen lisätään bokashiämpärin sisältö ja lisätään multaa. Tai suoraan viljelyslavaan mullan sekaan. Parin viikon päästä bokashiämpärin sisältö on muuttunut mullaksi. Tadaa! Täydellistä!

Valmiita hanallisia bokashipakkauksia on myynnissä nopean googlettelun perusteella aika monessa kaupassa. Mutta miksi hanallisia? Fermentoitumisessa syntyy nestettä, joka valuu alimman ämpärin pohjalle ja hanasta on nestettä näppärä liruttaa pois. Tällä nesteellä voi lannoittaa kasveja suhteella 1/100, taimille suhteella 1/200.  

Näppärä DIY ihminen valmistaa bokashiämpärin vaikka kahdesta sisäkkäin olevasta ämpäristä, jossa sisemmässä on reikiä pohjalla. Nesteen tyhjennys tapahtuu ämpärien erottamisella ja uloimman tyhjennyksellä.

Meidänkin keittiössä on nyt DIY Ben the Bokashi.

Ben koostuu hanallisesta vesikanisterista, ämpäristä, ilmastointiteipistä ja elmukelmusta.

Näin Ben valmistui:

Leikkasin vesikanisterista yläosan pois. 

Kolvasin ämpäriin reikiä pohjalle.

Laitoin ämpärin vesikanisterin sisään ja tiivistin sauman elmukelmulla ja pyörittelin ilmastointiteippiä päälle. Valmis! Hintaa tälle esteettisesti ihmeelliselle Benille tuli 3,95€ (ilmastointiteippi, muut tarvikkeet löyty kaappien kätköistä). Lisäksi ostin biolanin bokashirouhetta Puuilosta 14,95€.

Tietysti Ben vaatii ehkä hiukan hienosäätöä, sillä se täytyy purkaa kun on tyhjennyksen aika, jotta saan Benin pestyä seuraavaa työkeikkaa varten. 

Mutta ihan käypän olonen 15min rakentelun jälkeen 😁

Ben tarvitsee vielä seuralaisen, Beritin, sillä on hyvä olla kaksi bokashiämpäriä. Toinen, jota täytetään ja toinen joka on jo täynnä fermentoitumassa.

Huomaathan, että tämä on ensimmäinen kosketukseni bokashin maailmaan. Kuukauden päästä olen ehkä viisaampi 😊 Jos sinä jo olet viisaampi ja huomaat asiavirheitä, oikaisethan jotta minäkin viisastun 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY Helppo virkattu panta

Vesimelonin kasvatus

Yhden illan lapaset